Remote Alarm Verification: real time beveiliging

Artikel
2 minuten leestijd

De voordelen van Remote Video Solutions (videobeveiliging op afstand) zijn groot. Door de geautomatiseerde vroegsignalering van afwijkende situaties kunnen incidenten worden voorkomen. Eventuele schade wordt hierdoor beperkt of zelfs uitgesloten. Daarnaast zorgt de mogelijkheid tot onmiddellijke alarmverificatie voor een significante vermindering van valse alarmmeldingen. Reden genoeg om eens te kijken hoe het bijbehorende systeem Remote Alarm Verification werkt.

Intelligente analysesoftware

Vroegtijdige signalering van afwijkende situaties staat centraal bij Remote Alarm Verification. Eric Bartels, Product Manager bij Securitas, geeft tekst en uitleg over het systeem. “Bij Remote Alarm Verification gebruiken we camera’s in combinatie met intelligente analysesoftware. Deze zorgen ervoor dat er alleen een alarmtrigger bij de centralist in de alarmcentrale komt als er iets afwijkends gebeurt, zoals bijvoorbeeld beweging van personen en voertuigen. Maar het is ook mogelijk het systeem te koppelen aan systemen die overstroming of glasbreuk meten of een combinatie daarvan.”

Metadata

Maar hoe weet het systeem wanneer iets verdacht is? Bartels: “Dit werkt via metadata. Simpel gezegd zijn dit data over data, ofwel informatie over informatie. Deze metadata worden vervoerd van de camera naar de server via een stream; een zeer kleine  hoeveelheid data wordt vervoerd via een netwerk. De data bevatten informatie over bijvoorbeeld objecten, snelheid en het aantal beelden per seconde.” De software op de server, waarmee bijvoorbeeld is geprogrammeerd dat er tussen 01.00 en 05.00 uur op locatie x geen personen mogen komen, analyseert deze data. Als er een afwijking wordt geconstateerd die niet past bij de vooraf ingestelde parameters (er wordt een persoon gesignaleerd om 04.00 uur op locatie x), worden de verdachte beelden vervolgens real time omgezet in digitale informatie en via een constant gemonitord netwerk zeer snel verzonden naar de alarmcentrale. Met andere woorden: de centralist in de alarmcentrale krijgt een melding binnen.

Milliseconden

Dit gaat enorm snel, benadrukt Bartels. “Het duurt maar een paar milliseconden voordat de alarmtriggers in de alarmcentrale komen. Hierdoor krijgt de centralist direct toegang tot het beeldmateriaal en live-beelden en kan gecontroleerd worden of het niet om loos alarm gaat.
De beelden hoeven overigens niet altijd gecomprimeerd te worden omdat de meeste bedrijven tegenwoordig een goede en snelle verbinding hebben, waardoor dus de kwaliteit erg goed blijft.”

Real time updates

Bartels geeft aan dat een centralist, als het alarm geverifieerd is, natuurlijk meteen contact opneemt met de juiste autoriteiten, zoals politie, brandweer of de mobiele surveillance. Via de eventueel aanwezige luidspreker op de camera kan de centralist iemand toespreken -en bijvoorbeeld melden dat er politie onderweg is. Ook belangrijk: terwijl de autoriteiten onderweg zijn, kan een centralist belangrijke real time updates geven of zelfs live-beelden ter beschikking stellen over hoe de situatie zich ontwikkelt.

Lagere kosten

De voordelen van Remote Alarm Verification zijn volgens Bartels duidelijk. “Door vroegtijdige signalering van afwijkende situaties is het veiligheidsniveau hoger tegen lagere kosten, dan wanneer er continu beveiligers aanwezig moeten zijn. Bovendien is er exact zicht op wat er gebeurt zodra er een melding op de alarmcentrale binnenkomt en ziet een centralist al snel of het daadwerkelijk om een alarm gaat.”

Lees ook:

Remote Perimeter Protection: slimme detectie

Remote Perimeter Protection: de detectiemethodes

Audio geeft RVS-toepassingen persoonlijk tintje

Remote Entry Exit Management: een slimme portier op afstand