Strenge aanpak en handhaving schijn-zelfstandigheid noodzakelijk

Strenge aanpak en handhaving schijn-zelfstandigheid noodzakelijk

Nieuwsartikel
26 september 2024 1 minuut leestijd

Schijnzelfstandigheid onder zzp’ers in de beveiliging is onhoudbaar en moet stoppen. Dat stelt de Nederlandse Veiligheidsbranche. De branchevereniging wil dat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 streng optreedt tegen schijn-zzp’ers en de bedrijven die hen contracteren. Dit is nodig om de kwaliteit en continuïteit van beveiligingsdiensten te waarborgen.

De Belastingdienst gaat vanaf volgend jaar weer actief handhaven op naleving van regels rondom schijnzelfstandigheid. Dit kan grote gevolgen hebben voor zowel bedrijven als zzp’ers, gezien de complexe juridische en fiscale risico’s die gepaard gaan met het inhuren van schijnzelfstandigen. Veel beveiligingsbedrijven, waaronder Securitas, juichen deze aanpak toe en dringen aan op strikte handhaving.

Schijn-zzp’ers verstoren de sector

Schijnzelfstandigheid veroorzaakt al jaren verstoringen in de beveiligingssector. Veel zzp’ers dwingen gunstige voorwaarden af, zoals het vermijden van nachtdiensten, wat leidt tot planningsproblemen en verhoogde werkdruk voor vast personeel. Dit heeft tot gevolg dat beveiligingsbedrijven moeite hebben om hun diensten efficiënt en consistent te organiseren. De lasten komen vaak terecht bij het vaste personeel, dat daarnaast wordt benadeeld doordat er minder wordt bijgedragen aan het verplichte pensioenfonds.

Handhaven is noodzakelijk

De Belastingdienst is van mening dat de tijd van gedogen voorbij is. Zzp’ers die als schijnzelfstandige werken, ondermijnen de goede werking van de sector. Daarom is de handhaving een noodzakelijke stap om deze problematiek aan te pakken. Dit biedt bedrijven en beveiligers die zich aan de regels houden een eerlijke kans om binnen de wettelijke kaders te opereren.

Samenwerking met Securitas

Ter voorbereiding op strengere handhaving door de Belastingdienst heeft Securitas al maatregelen genomen. In een nieuwe raamovereenkomst heeft Securitas nog scherper vastgelegd dat alleen beveiligers die in dienst zijn bij een opdrachtnemer mogen worden ingehuurd. Hiermee wil Securitas schijnzelfstandigheid voorkomen en de risico’s voor zowel de sector als individuele partijen beperken. Bedrijven die zich niet aan deze afspraken houden, lopen risico op boetes en andere juridische gevolgen.

Securitas nodigt al haar samenwerkingspartners uit om gezamenlijk te zorgen voor een compliant werkklimaat. Dit betekent dat arbeidsrelaties moeten worden geëvalueerd en, waar nodig, aangepast om aan de regelgeving te voldoen.

Gelijke kansen

Het beëindigen van schijnzelfstandigheid is noodzakelijk voor een toekomstbestendige beveiligingssector, benadrukken Securitas en de Nederlandse Veiligheidsbranche. Striktere wetgeving en handhaving zijn cruciaal om de veiligheid te waarborgen en gelijke kansen te bieden aan beveiligers in loondienst.