Is uw telefoon klaar voor NL-Alert?

Artikel
1 minuut leestijd

Is uw telefoon goed ingesteld voor NL-Alert? Maandag 5 december rond 12.00 uur kunt u het nagaan aan de hand van het NL-Alert controlebericht dat landelijk wordt uitgezonden.

De overheid verstuurt twee keer per jaar een controlebericht zodat mensen kunnen controleren of hun mobiele telefoon goed is ingesteld voor NL-Alert. Vorig jaar december werd het bericht door maar liefst 7,1 miljoen mensen (49%) ontvangen. Een half jaar daarvoor was dat nog 35 %.

Noodmeldingen

Hoewel steeds meer mobiele telefoons automatisch zijn ingesteld om NL-Alert te ontvangen, moet de ontvangst van overheidsmeldingen op sommige toestellen handmatig worden ingesteld. Op de iPhone bijvoorbeeld moet de optie ‘Noodmeldingen’ in het instellingenmenu (Berichtgeving) worden geactiveerd voordat berichten kunnen worden ontvangen.

Instellen

Op deze pagina kunt u controleren of u uw mobiel kunt instellen voor NL-Alert. U heeft keuze uit zestien telefoonmerken en verschillende besturingsprogramma’s. Door enkele stappen op uw telefoon te doorlopen stelt u vervolgens NL-Alert in. U leert ook hoe u het alarmmiddel uitzet. Handig als u bijvoorbeeld in het buitenland bent of uw batterij wilt sparen. Helaas is aangetoond dat het inschakelen van NL-Alert de batterijduur van telefoons nadelig kan beïnvloeden.

Radiosignaal

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Hierdoor ontvangen mensen het bericht óók als het netwerk is overbelast.

Advies

De overheid zet NL-Alert in bij levensbedreigende- en bedreigende situaties voor de gezondheid. Het voordeel van NL-Alert is dat mensen niet alleen weten dat er iets aan de hand is, maar dat ze ook advies krijgen over hoe zij op dat moment het beste kunnen handelen. Bij een brand bijvoorbeeld of een terroristische aanslag. Het alarmmiddel werd vorige maand sinds de introductie in 2012 voor de honderdste keer ingezet. Dat was tijdens een grote brand in Woerden. Omwonenden werden via NL-Alert geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden.

 

In dit filmpje ziet u hoe NL-Alert werkt

New Call-to-action