Pollresultaten: Zorgrobot met uw gezicht?

Opinie
1 minuut leestijd

Zou het de Britse robotfabrikant Geomiq zijn gelukt een gezicht te vinden voor zijn zorgrobots? Als het aan de stemmers op onze poll ligt wel. Meer dan de helft zou het merkrecht op zijn of haar gelaat afstaan. Al dan niet tegen een flinke som geld.

Kind and friendly face

Het was een opmerkelijk aanbod. Eind vorig jaar maakte de fabrikant bekend zo’n 125.000 dollar te bieden voor een ‘kind and friendly’ face voor zijn zorgrobots. Dat klinkt als een lekker bedrag, maar de tegenprestatie is niet mis. De persoon die met de robotmaker in zee gaat, geeft in feite zijn uiterlijk (en het merkrecht) daarop weg. Zijn mensen werkelijk bereid hun gezicht te verkopen?

Waarom niet?

De uitslag is verrassend. Zegt 40 procent voor geen prijs zijn gezicht te verkopen, nog meer stemmers hebben daar geen probleem mee. Hoewel 34 procent alleen tegen een flinke vergoeding met de robotmaker wil samenwerken, blijken er ook stemmers die het wellicht voor minder zouden doen. ‘Ja, waarom niet?’, antwoordde 17 procent op de vraag of ze bereid zijn hun gezicht te verkopen aan een robotfabrikant.

Winnende gezicht

8 procent van de stemmers koos voor de optie ‘misschien’. En dat is niet zo vreemd. Omdat er een geheimhoudingsplicht geldt zijn details over het project schaars. Wel is bekend dat het winnende gezicht mogelijk voor duizenden zorgrobots wereldwijd wordt gebruikt. Volgens Geomiq gaat het om een ‘geavanceerde, mensachtige robot’. De productie start volgens bronnen dit jaar. Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van sociale robots? In dit filmpje van Bright maakt u kennis met robot Sophia. 

New Call-to-action