ISDN stopt: controleer uw alarmaansluiting

ISDN stopt: controleer uw alarmaansluiting

Artikel
2 minuten leestijd

Van het een op het andere moment onbeveiligd? Met het stopzetten van ISDN en meervoudig PSTN door KPN dreigen vanaf 1 september tienduizenden alarminstallaties buiten spel te staan. Loopt u risico? In dit artikel leest u hoe u uw aansluiting met de alarmcentrale veiligstelt.

Wat is er aan de hand?

Vaste telefonie via ISDN (onderdeel van PSTN, het Public Switched Telephone Network) gaat stoppen. Het einde van het ISDN-tijdperk wordt op 1 september ingeluid met het verdwijnen van (meervoudige) analoge telefonie en de diensten ISDN1 en ISDN2. Reden daarvoor is dat bellen via internet in steeds meer organisaties de norm is geworden. Snel internet maakt nieuwe manieren van communiceren mogelijk. Communicatie wordt flexibeler, goedkoper en digitaler.

Heeft het stopzetten van ISDN gevolgen voor uw beveiliging?

Dat heeft zeker gevolgen. Nadat ISDN in 1991 werd geïntroduceerd, is de beveiligingsbranche vanaf 1995 actief aan de slag gegaan met ISDN. Locaties met zowel hoge als lage risico’s verruilden de analoge netlijn voor de snellere digitale inbelverbinding. En hoewel veel gebruikers inmiddels zijn overgestapt op alarm over IP, maken ook vandaag nog tienduizenden alarminstallaties contact via ISDN.

Is het nodig om (snel) in actie te komen?

Om te voorkomen dat uw object straks van het ene op het andere moment onbeveiligd is, is het belangrijk om uw aansluiting te controleren. Maakt u gebruik van analoge telefonie en/of ISDN1 of ISDN2 dan is het verstandig om snel in actie te komen. Zowel ISDN1 (enkel- en meervoudig) als ISDN2 (enkel- en meervoudig) worden op 1 september stopgezet. Net als analoge (meervoudige) telefonie. Is uw alarminstallatie aangesloten via ISDN 15/20/30? Dan heeft u iets meer tijd. Deze dienstverlening wordt per 1 oktober 2021 uitgefaseerd.

Stap 1: Controleer uw alarmaansluiting

De eerste stap is controleren of u nog gebruik maakt van analoge en/of digitale diensten. Dit kunt u nagaan bij KPN of een andere telecomprovider die via KPN hun ISDN-dienstverlening krijgt aangeleverd. Informatie vindt u ook op uw factuur. Check via welke ISDN-verbinding uw alarm wordt doorgemeld. Zo kan het gebeuren dat uw alarm via ISDN2 verloopt en uw overige activiteiten via ISDN15. In dat geval is het van belang om snel te handelen.

Stap 2: Raadpleeg een installateur

Loopt uw beveiliging gevaar? Raadpleeg dan een installateur. Deze kan u helpen om tijdig over te stappen naar een toekomstbestendige alarmoverdracht. Alarmoverdracht over IP is de meest voor de hand liggende oplossing. Er zijn verschillende technische oplossingen op de markt om de analoge kiezer geschikt te maken voor doormelding over IP. Dat kan onder andere door gebruik te maken van een analoog/IP-converter of door te kiezen voor een IP-alarmoverdrager.

whitepaper beveiligingsoplossingen soc securitas