Een gastvrije zomer? Verras met water!

Artikel
2 minuten leestijd

Uw bezoekers koffie en thee aanbieden is altijd goed, maar wat is op warme dagen lekkerder dan een koel, verfrissend glas water? Door het op te leuken met fruit en kruiden maakt u er een feestje van. Welkom! ging op zoek naar de lekkerste watertjes.

Een keuze maken voor een verfrissend drankje is moeilijk met zoveel combinaties. In feite kun je alle ingrediënten die je lekker vindt door elkaar mixen: fruit, groente, kruiden en specerijen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Maar ook met alleen wat basilicum, munt of een stengel citroengras zet u uw gasten een heerlijk drankje voor.

De basis

Met vers fruit en kruiden maak je van gewoon kraanwater een frisse en gezonde dorstlesser. Voeg simpelweg wat gesneden fruit en/of kruiden aan een kan water toe en zet deze een paar uurtjes in de koelkast. Aan welke ingrediënten u kunt denken?

Kruiden en specerijen als munt, basilicum, tijm, koriander, rozemarijn, gember, kaneelstokjes, vanillestokjes, kruidnagel, steranijs en citroengras.

Fruit en groente als watermeloen, aardbeien, frambozen, bramen, bessen, citrusfruit, komkommer, venkel, wortel en selderij.

Combineren

Op culy.nl vonden we lekkere combinaties:

  • Munt en limoen – Een klassieker met een heerlijke frisse smaak.
  • Citrusvruchten, komkommer en munt – Een gouden combinatie: fris en zuur tegelijk.
  • Sinaasappel en koriander – Verrassend, maar erg lekker.
  • Munt met watermeloen – Een ultieme dorstlesser.
  • Grapefruit met rozemarijn – Een combinatie van kruiden en het zure en bittere van grapefruit.
  • Bosbessen en lavendel – Lavendel geeft een heerlijk aroma, fijn in combinatie met (gekneusde) bosbessen.
  • Komkommer en rozenwater – De schillen van een komkommer met een paar druppels rozenwater.
Foto: Rens Kroes

Water love

De fruitwaters met mooie namen van Rens Kroes zijn misschien iets bewerkelijker, maar wel vrolijk! Presenteer ze in een glazen karaf of in hippe glazen potten van bijvoorbeeld Mason Jars.

Voor één liter fruitwater:

Citrus Kiss: 1 limoen, 1 citroen, een halve sinaasappel en een duim gember

Mango Lime: een halve mango en 1 limoen

Strawberry Love: 6 aardbeien en een halve komkommer (linten zijn het mooist)

Applepie water: 1 appel en een kaneel stokje

Pineapple basil: handje basilicum en twee schijven ananas

Bereiden: Snijd het fruit in stukjes zodat de bodem van de kan is bedekt, vul met water, stamp eventueel het fruit fijn met een stamper voor een intensere smaak.

Kraanwater

Heeft u geen tijd of puf om in de hitte ook nog in de keuken te staan? Zet dan op warme dagen in ieder geval een karaf (kraan)water in de ontvangstruimte. Bezoekers ervaren het als gastvrij als ze water kunnen drinken. Dat blijkt ook uit een poll van Radar Testpanel onder 9000 mensen. 55 procent vindt zelfs dat er in de horeca verplicht gratis kraanwater moet worden geschonken. Zeker op warme dagen is drinken een must. Het advies om voldoende te drinken staat met stip op nummer één.