Duurzaam versieren voor de feestdagen

Artikel
2 minuten leestijd

Met de feestdagen voor de deur wordt het tijd om de ontvangstruimte te versieren. Sfeervol, gastvrij en duurzaam gaan tegenwoordig prima samen. Er zijn steeds meer manieren om vriendelijk te zijn voor het milieu én een sfeervolle ontvangstsruimte te creëren.

Led (licht-emitterende diode) verbruikt veel minder energie dan de traditionele gloeilamp. De verlichting is gerichter en efficiënter. Daarbij gaat led ook veel langer mee. Ledverlichting produceert een stuk minder warmte. Daardoor is led zuiniger, en veiliger. De eerste ledverlichting blonk uit in hard en ongezellig wit licht. Tegenwoordig vind je led in veel verschillende kleuren.

Warm licht

Liever een meer traditionele (witte) kleur? Let dan op het aantal Kelvin. De zogenaamde kleurtemperatuur van led wordt uitgedrukt in graden Kelvin. Hoe hoger, hoe koeler (blauwer). Koud licht (vergelijkbaar met daglicht) begint met 5000 Kelvin. Voor sfeerverlichting kunt u het beste kiezen voor ledverlichting tussen de 1000 en 3000 Kelvin. Dit wordt ook wel aangegeven als warm licht.

Ook bij ledverlichting geldt: zet deze alleen aan wanneer dit nodig is. Maak bijvoorbeeld gebruik van een tijdschakelaar en trek als het even kan de stekker uit het stopcontact. Dit voorkomt gebruik van elektriciteit in de slaapstand.

Duurzame kerstboom

Echt of kunst? Wat is duurzamer? Dat hangt af van de gebruiksduur. Kunstbomen worden niet bepaald duurzaam geproduceerd. Maar als deze boom vervolgens jaren meegaat, valt de milieubelasting mee. Ga voor goede kwaliteit en vermijd trendy bomen. Een witte of gouden boom is nu misschien erg hip, maar over tien jaar niet meer. De klassieke, groene boom is dan de veiligste optie.

Kies bij de aanschaf van een echte kerstboom het liefst een met kluit, zodat deze opnieuw geplant kan worden. Houd boom en kluit goed nat. Niet alleen voor de brandveiligheid, maar ook om de boom gezond te houden. Omdat niet iedereen de ruimte heeft om een kerstboom opnieuw in de grond te zetten, bestaat ook de mogelijkheid om een boom te adopteren. Via bijvoorbeeld  adopteereenkerstboom.nl kunt u een kerstboom huren. De boom wordt in januari weer teruggeplant. Zo gaan de kerstbomen jaren mee. Wilt u liever een versierde boom huren? Dan zijn er ook bedrijven die duurzame kerstbomen verhuren, zoals HDM Bedrijfsgroen. Erg veel keuze is er op dit gebied helaas nog niet.

Versiering

Ook de versiering, zowel in de boom als daaromheen, kan duurzaam. Ga voor natuurlijke materialen, zoals duurzaam hout of gerecycled vilt. Organisaties zoals Sociale Firma CRE8 in Amsterdam maken kersthangers van duurzaam hout. Deze firma biedt werk aan jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt. Duurzaam en sociaal. U kunt ook kiezen voor duurzame versiering van merken als Waschbaer, de Wereldwinkel of tweedehands van de kringloopwinkel. Uiteraard is het milieuvriendelijker om zo lang mogelijk met de versiering te doen, in plaats van ieder jaar nieuwe aan te schaffen om mee te gaan met de trends.

Vijf tips voor duurzame versiering:

  • Gebruik ledverlichting.
  • Adopteer of huur een kerstboom.
  • Kies een kwalitatief goede kunstboom die jaren mee kan.
  • Ga voor versieringen van natuurlijke materialen, zoals duurzaam hout.
  • Vermijd trends en ga voor klassiek.
New Call-to-action