Zorgen over veiligheid slimme apparaten

Opinie
1 minuut leestijd

Slimme apparaten bieden gemak, maar vormen tegelijkertijd een risico. Meer dan de helft van de deelnemers aan onze poll (59%) maakt zich redelijk tot zeer veel zorgen over de veiligheid van het Internet of Things (IoT)

Met het overlijden van de Britse wetenschapper Stephen Hawking was de discussie over kunstmatige intelligentie en slimme apparaten weer even actueel. Vormen slimme apparaten als aan elkaar gekoppeld superbrein een reëel gevaar? Maakt u zich zorgen over de beveiliging?

Benchmark test

Privacy en beveiliging

33% van de stemmers gaf aan zich redelijk veel zorgen over de privacy- en de beveiliging van slimme apparaten te maken, 26% maakt zich zelfs zeer veel zorgen. Daarentegen zijn er ook deelnemers die zich weinig tot geen zorgen maken (22%) of neutraal stemden (19%).

Internet

Volgens experts is het terecht dat mensen zich zorgen maken. ‘Of het nou een camera, een drone, koelkast, televisie of thermostaat is. Alles waar een stekker aan zit en wordt aangesloten op internet brengt risico’s met zich mee’, zegt Rick Strijbos, directeur van de Security Academy Nederland. In dit artikel geeft hij tips voor het vergroten van de awareness.

En ook de consumentenbond waarschuwt voor de veiligheid van slimme apparaten. ‘De veiligheid van de internetverbinding van slimme apparaten blijft vaak achter’, schrijft de bond op haar site. ‘Hoe complexer het apparaat en de functies, hoe moeilijker het is om de veiligheid op orde te hebben en te houden.’

Gehackte apparaten

Het probleem is dat een eenvoudig, maar kwetsbaar apparaat, een gehackte weegschaal bijvoorbeeld, toegang kan geven tot je andere apparaten. Daarnaast zijn grote hoeveelheden gehackte apparaten een gevaar voor het internet als geheel. Zo kunnen (honderd)duizenden apparaten tegelijkertijd worden ingezet voor een cyberaanval en overal ter wereld servers platleggen.

Kansen

Toch biedt het Internet of Things vooral kansen. Op het gebied van welzijn, duurzaamheid, productiviteit en welvaart. Apparaten kunnen taken van ons overnemen en bijhouden hoe gezond we leven. Slim gebruik van nieuwe technologieën en data geven overheden de kans om gericht beleid te maken en steden efficiënter en duurzamer in te richten. Kortom, nieuwe slimme producten, en de diensten die daarmee worden geleverd, zorgen tegelijkertijd voor een economische boost in de maatschappij.

 Securitas Studio Sessies

Bent u geïnteresseerd in de kansen en bedreigingen voor onze veiligheid en beveiliging? Bekijk dan onze Studio Sessies waarin experts hun visie geven op ontwikkelingen op het gebied van technologie, data en de open samenleving.