Week van de Veiligheid in teken van heling

Artikel
2 minuten leestijd

Het kopen, bezitten of verkopen van gestolen goederen: de Week van de Veiligheid van 7 tot en met 14 oktober stond dit jaar in het teken van heling. Met de lancering van de vernieuwde ‘Stop Heling’ app wil de overheid voorkomen dat ondernemers en hun klanten doelwit worden van helende criminelen.

Ondernemers zijn regelmatig doelwit van helers. Ze krijgen te maken met misdrijven die veel impact hebben, zoals bedrijfsinbraken en overvallen. Ook diefstal, fraude en oplichting komen veel voor. In circa tachtig procent van de gevallen wordt de buit verkocht. Zo krijgen ondernemers bewust, maar ook onbewust te maken met heling.

Oneerlijke concurrentie

Door heling kunnen ondernemers flink worden benadeeld. Bijvoorbeeld door oneerlijke concurrentie van verkopers die producten tegen een lagere prijs aan bieden. Daarnaast riskeren zij boetes, gevangenisstraf en zelfs het sluiten van de zaak als blijkt dat geheelde spullen zijn aangeschaft of verkocht.

Gestolen goederen

Met de vernieuwde app die tijdens de aftrap van de week door minister Sander Dekker werd gelanceerd, kunnen ondernemers checken of zij geen gestolen goederen opkopen. De app heeft een verbeterde scanner voor nummerborden, barcodes en serienummers. Dat maakt het eenvoudiger producten te registreren of te controleren. De minister riep ondernemers op om ook hun klanten op de app te wijzen. ‘Als we echt willen werken aan een veiliger Nederland, dan is dat niet alleen de taak van politie en justitie, maar van ons allemaal’, aldus Dekker.

4 tips om heling te voorkomen

  • Noteer de serienummers van waardevolle spullen in de Stop Heling app en mail deze naar uzelf. Bewaar de lijst op een veilige plek. Maak van kostbare spullen zonder serienummer een foto en upload de foto op de Stop Heling app. Na diefstal kunnen waardevolle producten snel worden herkend en teruggevonden.
  • Controleer op stopheling.nl of in de Stop Heling app of aangeboden (tweedehands) producten als gestolen geregistreerd staan. Staat een product als gestolen geregistreerd, vul dan het meldformulier van de politie in.
  • Als opkopende ondernemer ben je verplicht een inkoopregister bij te houden. Tegenwoordig gebruiken veel ondernemers het Digitaal Opkopers Register (DOR). Het DOR is gekoppeld aan de database van Stop Heling. Zodra een gestolen goed wordt opgekocht, ontstaat er een match met Stop Heling en ontvangt de politie automatisch een melding. In de periode van mei tot en met augustus 2019 gebeurde dat 1.833 keer.
  • Doe na een bedrijfsdiefstal of inbraak altijd aangifte bij de politie. Als u eigendommen registreert in de Stop Heling app kunt u snel nagaan welke belangrijke spullen zijn ontvreemd en kunt u de politie makkelijk, nauwkeurig en snel informeren. Dit vergroot de kans dat u uw spullen terugkrijgt.