Onterechte beren op de weg bij Het Nieuwe Werken

Onterechte beren op de weg bij Het Nieuwe Werken

Artikel
3 minuten leestijd

Steeds meer mensen zijn de afgelopen jaren thuis gaan werken. Dit bleef een tijd lang een stijgende trend, maar een jaar geleden was er ineens een lichte daling in het aantal thuiswerkers te zien. Er zijn mensen die beweren dat Het Nieuwe Werken minder populair aan het worden is, omdat er voor bedrijven te veel veiligheidsrisico’s zitten aan het thuis laten werken van hun medewerkers.

Een jaar of tien geleden introduceerden de eerste grote bedrijven Het Nieuwe Werken en al snel werd thuiswerken eerder regel dan uitzondering. Ter vergelijking: in 2004 had een kwart van de medewerkers de mogelijkheid om thuis te werken en in 2012 was dit al bijna 60%! Niet zo verwonderlijk dat Het Nieuwe Werken zo snel populair is geworden, want uit diverse onderzoeken komt naar voren dat het plaats- en tijdonafhankelijk werken een gunstige invloed heeft op de motivatie en gezondheid van werknemers. Daarnaast kan het de werkgever ook nog een besparing opleveren, omdat er bijvoorbeeld minder kantoorruimte gehuurd hoeft te worden.

Onnodig ongerust

De laatste tijd is er zoals gezegd een lichte daling in het aantal thuiswerkers te zien en de redenen daarvoor vind ik jammer. Zo is de directie van een bedrijf vaak bezorgd over de veiligheid van de mensen op de zaak en ook over de beveiliging van de bedrijfsgegevens buiten het kantoorpand. Ook zien zij problemen bij de bezettingsgraad van de bedrijfshulpverleners (BHV’ers): soms zijn er simpelweg weinig BHV’ers op de zaak.

Zelfredzaamheid

Op het gebied van safety zie ik bedrijven die het zich onnodig moeilijk maken. Uiteraard is het effect van thuiswerken dat er minder BHV’ers aanwezig zijn. Er wordt wel eens onterecht gedacht dat er altijd een volledig ontruimingsteam aanwezig moet zijn in geval van nood. Dit staat echter niet zo in de Arbowet. Je kunt medewerkers ook wat meer zelfredzaam maken als het om calamiteiten gaat. Wordt er gewerkt in een pand dat niet extreem groot is, zeg minder dan tien verdiepingen, dan kun je de mensen die daar werken heel goed en veilig een pand laten verlaten bij een calamiteit, al is er geen compleet ontruimingsteam aanwezig. Gewoon een kwestie van wat vaker een ontruiming oefenen. Er zijn tegenwoordig trouwens ook hele handige apps beschikbaar voor BHV’ers. Komt er een BHV’er het pand binnen, dan is die te allen tijde te traceren. Een handig hulpmiddel lijkt mij als er minder BHV’ers aanwezig zijn.

Beveiliging bedrijfsinformatie

Als er thuis wordt gewerkt, zien bedrijven als één van de mogelijke problemen de beveiliging van de bedrijfsinformatie. Bedrijven die problemen zien rondom security en safety bij Het Nieuwe Werken maken zich onnodig ongerust. Vaak wil men alle bedrijfsinformatie in diverse categorieën van geheimhouding en vertrouwelijkheid classificeren, maar dat moet je als bedrijf helemaal niet willen. Ik ben er voorstander van om 99% van de informatie en documenten als “niet vertrouwelijk” te classificeren. Die ene procent die dan overblijft is echt heel gevoelige informatie zoals beursgevoelige documenten.  Als daarmee gewerkt moet worden, doe je dat op kantoor. Ik ben er ook voorstander van dat iedere werknemer thuis een kluisje van het werk zou moeten krijgen om de spullen van het werk in op te bergen.

Bring Your Own Device

Een andere uitdaging bij Het Nieuwe Werken is de cybersecurity. Daarom ben ik er ook voor om iedere werknemer een laptop of Ipad van de zaak te geven. Niet omdat het leuk is om te hebben, maar zo hou je privé- en werkinformatie gescheiden en is de kans op een virus of uitlekken van bedrijfsinformatie kleiner. Wordt er dan toch volgens het Bring Your Own Device-principe gewerkt – zakelijk werken op een privé-computer of iPad – dan vind ik dat de werkgever de medewerker een document moet laten ondertekenen waarin staat dat de medewerker aansprakelijk is als er iets misgaat.