Duurzaamheid belangrijk bij keuze beveiligingspartner

Duurzaamheid belangrijk bij keuze beveiligingspartner

Opinie
1 minuut leestijd

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij de keuze van een beveiligingspartner. Dat blijkt uit onze poll. Maar liefst 43 procent van de deelnemers zegt de duurzaamheidsprestaties van hun beveiligingspartner belangrijk te vinden. Voor 10 procent vormen deze zelfs een doorslaggevende factor.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in veel aspecten van ons leven, inclusief onze keuzes op het gebied van bedrijfspartners. Dat geldt ook voor de keuze voor een beveiligingspartner. Het op een verantwoorde manier omgaan met middelen, omgeving, personeel, opdrachtgevers en collega’s raakt ook in de veiligheidsbranche steeds meer ingeburgerd. 

Duurzaamheidsaspect niet altijd doorslaggevend

Hoewel duurzaamheid belangrijk wordt gevonden, is nog niet iedereen overtuigd van de meerwaarde van duurzaamheidsbeleid bij een beveiligingspartner. Zo speelt duurzaamheid bij 17 procent van de stemmers slechts een kleine rol en let 23 procent bij de inkoop en aanbesteding van beveiliging helemaal niet op de duurzaamheidsaspecten. 7 procent ten slotte zegt hierover geen mening te hebben. 

Energie-efficiënte beveiligingsoplossingen

Er zijn meerdere redenen waarom partners duurzaamheid belangrijk vinden bij de keuze van een beveiligingspartner. Enkele daarvan zijn: milieubewustzijn, kostenbesparing, wet- en regelgeving, imago, reputatie en toekomstbestendigheid. Zo kan duurzaamheid op de langere termijn leiden tot kostenbesparingen. Bijvoorbeeld door de keuze voor energie-efficiënte beveiligingsoplossingen. Maar ook doordat duurzame bedrijven zich vaker richten op langetermijnoplossingen in plaats van winst op de korte termijn.

Verantwoord ondernemen

Daarnaast speelt maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) een rol. Bedrijven die waarde hechten aan duurzaamheid willen vaak samenwerken met bedrijven die dezelfde waarden delen. Door te kiezen voor een beveiligingsbedrijf dat zich richt op duurzame en milieuvriendelijke oplossingen, kun je als organisatie bijdragen aan een duurzame toekomst en je eigen ecologische voetdruk verkleinen.

Diversiteit en gelijke kansen

Een duurzaam beveiligingsbedrijf kan bijvoorbeeld programma’s hebben om zijn afval te verminderen of oude apparatuur op een milieuvriendelijke manier te recyclen. Zo werkt Securitas met circulaire bedrijfskleding en is bij de bouw van het hoofdkantoor in Breukelen gekozen voor het duurzaamheidskeurmerk BREEAM op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast staat Securitas voor diversiteit en gelijke kansen. In dit kader biedt Securitas ook kansen en duurzame mogelijkheden aan mensen met een kwetsbare positie op- of afstand tot de arbeidsmarkt.