De dreiging voor Nederland blijft op niveau 4: substantieel. Dat betekent dat een terroristische aanslag reëel is. Tegelijkertijd is het dreigingsbeeld breder en complexer geworden. In haar nieuwste rapportages wijst de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) op verschillende dreigingen, waaronder anti-institutioneel extremisme en digitale aanvallen door staatsgesteunde hackers en cybercriminelen.
Voor organisaties in kritieke sectoren is dit hét moment om hun beveiligingsstrategie fundamenteel te herzien. Drie dreigingen die u volgens de NCTV niet kunt negeren:
Digitale aanvallen door staatsgesteunde hackers en cybercriminelen nemen toe in frequentie én impact. Denk aan ransomware, spionage en digitale verstoringen van vitale processen. De handel in gestolen data groeit, waardoor bedrijven een groter risico lopen op identiteitsfraude en financiële schade.
Groepen die zich keren tegen overheidsbeleid, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, vaccinatie of desinformatie, kunnen radicaliseren. Organisaties en bedrijven die worden gezien als onderdeel van het ‘systeem’, zoals mediabedrijven, farmaceutische bedrijven of overheidsgerelateerde organisaties, lopen een verhoogd risico op sabotage of bedreiging.
De dreiging vanuit jihadistisch en rechts-extremistisch geweld blijft aanwezig. Vooral geradicaliseerde individuen en lone wolves vormen een risico, waarbij bedrijven of publieke instellingen als doelwit kunnen worden gekozen.
De impact van deze dreigingen is groot. Een aanval op uw IT-omgeving kan niet alleen processen stilleggen, maar ook fysieke veiligheid in gevaar brengen. Bijvoorbeeld wanneer een alarmsysteem uitvalt. Toch zijn veel bedrijven onvoldoende voorbereid. Vooral middelgrote organisaties investeren vaak te weinig in preventieve maatregelen.
Tegelijkertijd verplicht nieuwe wetgeving, zoals NIS2 en CER, bedrijven om hun beveiliging op orde te brengen: digitaal, fysiek technisch én strategisch.
Hoe zorgt u ervoor dat uw organisatie dreigingen voor blijft? In onze gratis whitepaper ‘Van reactief naar proactief: de toekomst van beveiliging en compliance’ leest u hoe u:
Download de whitepaper nu gratis en ontdek hoe u risico’s structureel beheerst en uw organisatie beschermt.