Beveiligen? Tips van de installateur

Beveiligen? Tips van de installateur

Artikel
2 minuten leestijd

Waar let u op bij het beveiligen van uw onderneming? Wat zijn de aandachtspunten en waar liggen de valkuilen? Installateurs komen dagelijks bij bedrijven en organisaties over de vloer en kennen deze als geen ander. Yvo Lejeune, directeur van Lejeune Multi Electra geeft tips.

Investeer in een (verankerde) kluis

Contant geld is een aandachtspunt. Veel bedrijven waaronder winkels, cafés en restaurants werken met contant geld. Het valt op dat daar soms nonchalant mee wordt omgegaan. Zo is er vaak geen verankerde safe voorhanden. Verankeren is belangrijk. Het voorschrift is om kluizen lichter dan duizend kilo doelmatig te verankeren, dat betekent dat ze goed moeten worden vastgezet, aan de bodem en aan de achterkant van de safe.

Berg persoonsgegevens veilig op

Het is verstandig om klant- en personeelsgegevens veilig op te bergen in inbraakwerende archiefkasten. Vooral voor bedrijven die met gevoelige informatie werken zoals huisartsen en apotheken is dit van belang, maar met de strengere privacywetgeving (AVG) doet ieder bedrijf er goed om aan vertrouwelijke gegevens te beveiligen. In het verlengde hiervan is het slim om uw computerapparatuur onder de loep te nemen. Maakt u gebruik van een fysieke server? Ga na wat erop staat en hoe snel deze kan worden meegenomen.

Neem organisatorische maatregelen

‘Denk na over organisatorisch technische maatregelen. Hoe kom je het pand binnen, waar berg je je sleutels op en zijn daar procedures voor? Er zijn tientallen voorbeelden te bedenken van simpele zaken waar je net wat meer over moet nadenken. Zo was ik laatst in een groot magazijn met pallets vol met goederen en daarnaast een heftruck met het sleuteltje nog in het contact. Zoiets valt mij, maar ook kwaadwillenden op. Een protocol zou kunnen zijn: na gebruik sleutels eruit en vergrendelen. Bij veel beveiligingsmaatregelen is het een kwestie van bewustwording.

Check uw verzekering

Veel klanten weten niet dat de verzekeraar ervan uitgaat dat een erkend en/of gecertificeerd bedrijf de alarminstallatie aanlegt en dat deze op een alarmcentrale moet worden aangesloten. Voldoe je niet aan de polisvoorwaarden dan kan het gebeuren dat de verzekeraar niet of maar een gedeelte uitkeert. Dit komt veel voor. Bel daarom eens de verzekeraar of een tussenpersoon en check uw verzekering. Misschien moet er toch iets meer gebeuren dan alleen een toeter op het dak.

Verdiep u in de juiste beveiliging

Ik heb niets tegen een camera van vijf tientjes, maar voor iedere doel gelden andere kwaliteitseisen. Tegenwoordig is het ontzettend eenvoudig om online goedkoop een camera op de kop te tikken. Uiteindelijk kan dat echter duur uitpakken. Mijn tip: Laat u adviseren en bedenk goed waarom, hoe en waar u camera’s wilt inzetten.

Sluit uw installatie aan op een alarmcentrale

Mijn allergrootste tip: sluit uw alarminstallatie aan op een alarmcentrale. Veel mensen weten niet wat een alarmcentrale precies doet en twijfelen over de kosten. Ik zeg altijd: De alarmcentrale is de spin in het web. Deze komt niet alleen in actie bij inbraakmeldingen, maar maakt er ook melding van als bijvoorbeeld de stroom uitvalt, een rookmelder of bewegingssensor alarm slaat of als de koelcellen uitvallen. Een dure alarminstallatie zonder abonnement op een alarmcentrale is zonde. De alarmcentrale is het puntje op de i.

whitepaper beveiligingsoplossingen soc securitas