Agressie terugdringen vraagt om meervoudige aanpak

Opinie
1 minuut leestijd

Eén maatregel is niet voldoende om agressie of geweld tegen ambtenaren, bestuurders en politici in de kiem te smoren. Dat is de belangrijkste uitkomst van onze poll. Daarin vroegen wij u op welke manier u denkt dat agressie kan worden teruggedrongen. 

Op veel plekken in de samenleving neemt de agressie toe. Ook bij overheden. In 2021 kreeg bijna de helft van de burgemeesters, raads- en Statenleden te maken met agressie of intimidatie. Daarnaast werd ruim een op de drie ambtenaren slachtoffer van agressie en/of geweld, zo blijkt uit de Monitor Integriteit en Veiligheid 2022

Combinatie van maatregelen

Volgens minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken is het om agressie te kunnen aanpakken vooral belangrijk dat de aangiftebereidheid omhooggaat. Toch geven de meeste deelnemers aan onze poll de voorkeur aan een meervoudige aanpak om agressie (preventief) te bedwingen. 71% van de stemmers is van mening dat agressie het best kan worden teruggedrongen door middel van een combinatie van maatregelen. 

Investeren in gastvrijheid

Naast een combinatie van maatregelen kozen veel stemmers voor de optie ‘investeren in gastvrijheid’. 12% gelooft dat een gastvrije werkwijze agressie en geweld kan verminderen. Andere deelnemers kozen voor agressietraining (7%) als belangrijkste maatregel. Voor beveiliging (7%) of voor duidelijke protocollen (2%). Geen van de deelnemers zette de optie hogere aangiftebereidheid op de eerste plek.

Ook Securitas kiest voor een breed scala aan maatregelen. Zo worden beveiligers getraind in zogenaamde soft skills en hebben beveiligers die in opdracht van Securitas bij de overheid werken de opleiding Ordebewaring Publieke Dienstverlening (OPD) gevolgd. Met het concept GastVeiligheid sluit Securitas veiligheid, vanuit de juiste visie, in het hart van de bezoekbeleving van organisaties en instellingen. Door profiling technieken signaleren medewerkers vroegtijdig afwijkend gedrag en weten ze proactief daarop te handelen.

Agressie voorkomen met strategie

Beveiliging, hospitality en technologische maatregelen kunnen helpen agressie te verminderen. Daarnaast kunt u ook zelf veel doen om de agressie te voorkomen. In dit artikel leest u bijvoorbeeld hoe een goede strategie u kan helpen uw medewerkers te beschermen tegen interne en externe agressie. 

New Call-to-action