Alles wat u moet weten over de AED

Artikel
2 minuten leestijd

Nederland vergrijst en de gemiddelde leeftijd van werknemers neemt toe. Dat betekent: nieuwe veiligheidsrisico’s en investeren in veilige oplossingen zoals de AED, een Automatische Externe Defibrillator. Bij een hartstilstand kan een AED levens redden. De overlevingskans neemt met maar liefst 70 procent toe.

Wat zijn de feiten?

  • Wekelijks krijgen 300 Nederlanders een hartstilstand. Thuis, op straat of op het werk. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Hartstichting.
  • De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 66 jaar, 50 procent van hen heeft nog nooit eerder hartklachten gehad.
  • Bij een hartstilstand is er acuut levensgevaar. De enige kans op overleven is als omstanders snel hulp bieden, 112 bellen, starten met reanimeren en het slachtoffer behandelen met een AED.
  • Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van de mensen die succesvol zijn gereanimeerd, daar geen blijvende schade (of hooguit lichte schade) aan overhoudt.

Wat is een AED?

Een AED is een draagbaar, gemakkelijk te bedienen apparaat dat het hart met behulp van elektroschokken weer op gang brengt. De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Defibrillatie kan bij ernstige hartritmestoornissen (kamerfibrilleren) het normale hartritme herstellen. Bij kamerfibrilleren worden de hartkamers snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken.

Hoe werkt het apparaat?

Het apparaat bevat twee zelfklevende elektroden die op de borstkas van het slachtoffer worden geplakt. Na bevestiging van de elektroden analyseert de AED het hartritme en geeft het (gesproken) opdrachten. Het apparaat vertelt of moet worden doorgegaan met reanimeren óf dat er een elektrische schok moet worden toegediend. Een schok ‘reset’ het hart. Na de stroomstoot zijn alle hartspiercellen als het ware weer gelijkgeschakeld en kan het hart weer gaan pompen.

Waarom is snel ingrijpen (binnen 6 minuten) zo belangrijk?

Bij een hartstilstand trillen de hartkamers zo snel en chaotisch dat het hart geen bloed meer kan rondpompen en de bloedsomloop tot stilstand komt. Daarmee stopt de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de rest van het lichaam. Als de hersenen te weinig zuurstof krijgen, ontstaat er een gevaarlijke situatie. Al na vier tot zes minuten raken de hersencellen onherstelbaar beschadigd. Niet lang daarna lopen ook andere organen schade op. Iedere minuut dat er wordt gewacht met defibrillatie neemt de overlevingskans met 10 procent af.

Kan iedereen een AED veilig gebruiken?

Een AED geeft alleen een schok als dat nodig is. Het is dus niet mogelijk om iemand die geen hartstilstand heeft een schok toe te dienen.Hoewel iedereen een AED mag bedienen, is een AED-opleiding wel belangrijk. Training kan voorkomen dat het apparaat door foutief gebruik, bijvoorbeeld bij het verkeerd bevestigen van de plakkers, niet goed werkt. Het is verstandig om voor het gebruik van een AED vertrouwd te raken met het apparaat, een hartstilstand te leren herkennen en te weten hoe reanimatie wordt toegepast. Voor werkgevers is het belangrijk om te weten dat ze in gebreke zijn en zelfs aansprakelijk kunnen worden gesteld als werknemers niet weten hoe ze het apparaat moeten gebruiken.

Is een AED in mijn bedrijf noodzakelijk?

Een AED is niet verplicht. Wel zijn werkgevers verantwoordelijk voor de veiligheid en het welbevinden van werknemers en bezoekers. Met name in bedrijven met veel oudere werknemers kan een AED het verschil maken tussen leven en dood. Bedrijven die een AED in huis hebben zijn herkenbaar aan een groene sticker bij de ingang met daarop de tekst AED.