Aandacht voor patiënten dankzij virtual reality

Artikel
2 minuten leestijd

Steeds meer ziekenhuizen gebruiken technologische hulpmiddelen om patiënten extra aandacht te geven. Bij het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam wordt op dit moment bijvoorbeeld onderzocht of virtual reality kinderen gerust kan stellen voor een operatie.

De eerste resultaten van het onderzoek dat in maart 2017 is gestart, zijn in 2018 bekend, zegt kinder- en jeugdpsychiater Bram Dierckx. Op dit moment krijgt de helft van de kinderen, die een niet al te ingrijpende operatie moeten ondergaan, voor opname een ‘virtual reality experience’. De andere helft krijgt deze niet.

Minder beangstigend

‘De ervaring in het ziekenhuis leert dat het heel stressvol voor kinderen kan zijn om een operatie te ondergaan. Vaak zijn ze bang, ook omdat ze geen idee hebben wat er gaat gebeuren. We wilden het minder beangstigend maken door ze beter voor te bereiden,’ legt Dierckx uit.

Door middel van de virtual reality bril nemen kinderen van tevoren een kijkje in de OK. Ze ‘ontmoeten’ in de experience de artsen en krijgen precies te zien hoe de anesthesieprocedure in zijn werk gaat. ‘Om de onderzoeksresultaten niet te beïnvloeden, weten wij van te voren niet wie de virtual reality bril heeft uitgeprobeerd’, aldus de onderzoeker.

Echter en mooier

De keuze om met virtual reality te experimenteren, komt volgens Dierkcx niet uit de lucht vallen. ‘Virtual reality heeft de laatste jaren een enorme vooruitgang geboekt. Het ziet er echter en mooier uit én is veel betaalbaarder geworden. Daardoor werd het voor het eerst praktisch mogelijk om virtual reality voor het ziekenhuis in te zetten.’

Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis focust zich in eerste instantie op de virtual reality bril, maar staat volgens Dierckx zeker open voor meer technologische innovaties. ‘Technologie heeft veel voordelen. Bijvoorbeeld op het gebied van effiency. Zo kunnen we niet elk patiëntje op de OK rondleiden, daar is te weinig mankracht voor, maar met behulp van een virtual reality bril kan dat wel,’ aldus Dierckx.

Thuisgevoel creëren

Het Rotterdamse ziekenhuis is niet het enige ziekenhuis in Nederland dat technologische vernieuwingen in de zorg omarmt. Zo geeft het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven door middel van virtual reality voorlichting over ingrepen als een keizersnede, gips afsnijden en bloedprikken. Het ziekenhuis heeft daarnaast voor patiënten die lange tijd in het ziekenhuis verblijven een 360 graden camera geïntroduceerd waarmee ze weer even ‘thuis’ kunnen zijn. Thuis worden de driedimensionale beelden vastgelegd, waarna de patiënt in het ziekenhuis de beelden kan bekijken.

Drones

Een andere technologische ontwikkeling in de zorg is de drone. Deze is onlangs in het Máxima Medisch Centrum gepresenteerd door het studententeam Blue Jay van de Technische Universiteit Eindhoven. Drones zullen daar in de toekomst de medicijnen rondbrengen. ‘Een goede ontwikkeling’, vindt Dierckx. ‘Drones zijn mogelijk minder foutgevoelig. Bovendien hoop je door bepaalde taken te automatiseren meer medewerkers vrij te kunnen stellen om de interactie met patiënten aan te gaan. Dat is niet alleen positief voor de patiënt, ook voor medewerkers is het leuker om zich met patiënten bezig te houden dan met de logistiek.’