BNR Zakendoen met Securitas directeur Bart Schmeink

BNR Zakendoen met Securitas directeur Bart Schmeink

Artikel
1 minuut leestijd

De krimp van de Nederlandse economie, beveiligen in coronatijd en de aanpak van de drugshandel in de Rotterdamse haven. Dit waren de dilemma’s die Bart Schmeink kreeg voorgelegd tijdens zijn debuut als kersverse directeur van Securitas Nederland bij BNR-radio.

In het programma BNR Zakendoen kreeg Schmeink uitgebreid de kans zich voor te stellen aan zakelijk Nederland. Want waarom koos de oud-directeur van onder andere GVB en Connexxion na 20 jaar voor een overstap van de mobiliteits- naar de beveiligingsbranche? 

New Call-to-action

Securitas Technology

Schmeink heeft nog geen seconde spijt van zijn beslissing. ‘Beveiligen is een waanzinnig interessant vak. Ik ben verbaasd door het portfolio, de complexiteit ervan, hoe ingewikkeld beveiligen is. Dat het meer is dan alleen maar een man in uniform. Dat beveiligen ook heel veel te maken heeft met het in beeld brengen van complexe bedrijven en industrieën. En dat veiligheid echt overal in onze samenleving zit.’

Een interessant aspect binnen de beveiligingsbranche vindt Schmeink de ontwikkelingen in high end technology. Op het dilemma of het vinden van geschikte beveiligers in coronatijd lastig is, of dat corona juist méér kansen biedt om in de branche te gaan werken, noemt hij dan ook specifiek de mogelijkheden bij Securitas Technology. ‘We hebben nog steeds veel vacatures. Niet alleen voor beveiligers, maar ook voor techneuten en software-ontwikkelaars voor ons mooie onderdeel Securitas Technology.’ 

West-Europese aanpak

Hoewel hij pas vijf weken aan het roer staat, bleek Schmeink ook goed voorbereid op de kritische vragen en dillema’s die presentator Thomas van Zijl hem voorlegde. Een daarvan was de grootscheepse cocaïnehandel in de Rotterdamse Haven. En hoe je je kunt wapenen tegen de blootstelling van bijvoorbeeld politiemannen, douaniers en beveiligers aan de verleidingen van het grote geld.

Volgens Schmeink is een intensievere screening van werknemers nodig en een gezamenlijke West-Europese aanpak. Daarnaast vindt hij dat zowel bedrijven als de maatschappij de verantwoordelijkheid hebben om mensen te beschermen. ‘De import van de cocaïne vindt plaats op hoog niveau en is zo enorm aanwezig in de Rotterdamse haven dat we echt te maken hebben met een maatschappelijk probleem. (…) ‘Er worden vuilniszakken vol geld verdiend aan de import van cocaïne. Het is ontzettend ingewikkeld om dat tegen te gaan’, aldus Schmeink.

Luister hier het hele item

New Call-to-action