Onderhoud AED vereist discipline

Onderhoud AED vereist discipline

Artikel
2 minuten leestijd

Een verplichte APK voor de AED bestaat niet, maar onderhoud is wel degelijk belangrijk. Slecht onderhoud maakt hartdefibrillators (AED’s) onbetrouwbaar, waarschuwen de leveranciers van de reanimatieapparaten.

Een vrouw in Bergen op Zoom overleefde de weigering van een AED begin dit jaar maar net. Maar dat is niet altijd het geval. Al in 2012 vroeg de Inspectie voor de Gezondheidszorg aandacht voor het onderhoud van AED’s. De Inspectie ontvangt regelmatig meldingen over apparaten die geen schok geven als dat wel nodig is.

Helft apparaten werkt niet
Uit een keuringsactie van Medisol, met 20.000 verstrekte AED’s de grootste leverancier in ons land, bleek dat maar liefst de helft van de apparaten niet functioneert. Klanten konden hun AED vorig jaar gratis laten keuren. In de meeste gevallen werkten de elektroden niet of waren de batterijen leeg. ‘Veel eigenaren hangen de AED’s wel op, maar kijken er vervolgens niet meer naar om’, stelt de leverancier.

Sluit een servicecontract af
Discipline is belangrijk bij het onderhouden van de AED. Dit omdat het reguliere onderhoud van het apparaat vooral uit controle bestaat. Zorg ervoor dat er periodiek onderhoud wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld door het afsluiten van een onderhoudscontract. Bij een servicecontract wordt het automatisch onderhoud aan batterijen en elektroden gepland en bijgehouden. Bovendien komt er na daadwerkelijke inzet van de AED binnen zes uur iemand langs die de hulpverleners begeleidt en het apparaat uitleest op data die waardevol kunnen zijn voor de verdere behandeling van het slachtoffer.

 

Hoe houd ik mijn AED in leven?  –  4 TIPS

  1. Stel iemand verantwoordelijk
    Naast professioneel onderhoud is het goed om binnen de organisatie iemand verantwoordelijk te stellen voor een goede staat van onderhoud van de AED. Hangt het apparaat bij de receptie dan zou de receptioniste de AED in de gaten kunnen houden. In andere gevallen kan bijvoorbeeld de hoofd BHV’er het apparaat onder zijn hoede te nemen.
  2. Batterijen en elektroden vervangen
    Hoewel de apparaten onderhoudsvrij worden verkocht, is het ronduit gevaarlijk om een AED na aanschaf te negeren. De belangrijkste reden daarvoor is de levensduur van de batterijen en de elektroden. Batterijen gaan ongeveer vier jaar mee, elektroden twee jaar. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de verloopdatum niet is bereikt om te voorkomen dat de AED niet inzetbaar is. Nieuwe elektroden of batterijen voor de AED vindt u bij Vivon.
  3. Let op de kleur van het LED-lampje
    De defibrillator geeft zelf aan of een onderdeel zoals de batterijen moet worden vervangen. Standaard flikkert er een groen LED-lampje op het apparaat. Als er iets mis is met het apparaat, dan brandt het lampje rood. Het is aan te raden om iedere dag even te controleren of het lampje niet van kleur is veranderd.
  4. Bewaar een AED in een droge ruimte
    Om storingen te voorkomen is het belangrijk dat de AED niet in de weg hangt of ligt en daardoor steeds wordt verplaatst. Ook is het verstandig het apparaat niet in een vochtige ruimte te bewaren zoals een badkamer of sauna. Het best is het om de AED te bewaren op een vaste, overdekte en goed zichtbare plaats die gemakkelijk en voor iedereen bereikbaar is. Laat zien waar de AED hangt, bijvoorbeeld door het plaatsen van een bordje of sticker.

Meer over de AED leest u hier.
Wilt u weten hoe u de AED gebruikt? Dat kunt u zien in de korte online (opfris)cursus van het Rode Kruis.


New Call-to-action