Particuliere beveiliging speelt sleutelrol bij aanpak winkelcriminaliteit

Particuliere beveiliging speelt sleutelrol bij aanpak winkelcriminaliteit

Artikel
4 april 2025 2 minuten leestijd

De aanpak van winkelcriminaliteit vraagt om een integrale benadering waarin goed samenspel tussen winkeliers, politie en particuliere beveiliging centraal staat. Beveiligers vervullen hierin een sleutelrol – zowel preventief als ondersteunend. Tegelijkertijd zijn zij juist degenen die steeds vaker worden geconfronteerd met agressie.

Tijdens een recente bijeenkomst in de Tweede Kamer, georganiseerd door ondernemersorganisatie VNO-NCW, benadrukte de Nederlandse Veiligheidsbranche het belang van samenwerking. En de cruciale rol van beveiligers. ‘Hun aanwezigheid zal het aantal diefstallen verminderen, maar bij aanhouding zal hun aanwezigheid ook ‘dwingen’, stelde voorzitter Ard van der Steur.

Winkeldiefstal hoeft niet altijd strafrechtelijk te worden afgehandeld. Maar zodra er sprake is van agressie, is er volgens Van der Steur geen andere weg dan strafrechtelijke afdoening. ‘Bij winkelcriminaliteit is goede afstemming met de politie cruciaal,’ zei hij. ‘Als er sprake is van agressie, moet de politie er altijd bij komen en het liefst snel.’ 

Toenemende agressie: een urgent risico

Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de beveiligers regelmatig met agressie te maken krijgt. In de winkelsurveillance en in de zorg zijn deze cijfers nog hoger. De gevolgen blijven niet uit: incidenten leiden tot mentale druk, verzuim en soms langdurige uitval. Daarnaast geven beveiligers aan behoefte te hebben aan meer ondersteuning, zowel voor als na een incident.

Gerichte inzet en heldere afspraken

Een effectieve aanpak van winkelcriminaliteit en agressie begint bij gerichte inzet en duidelijke afspraken. Wat gebeurt er na een incident? Hoe wordt het gemeld? En hoe zorgen we voor een veilige werkomgeving voor beveiligers? 

Het onderzoek wijst op 3 belangrijke verbeterpunten:

  • Meer maatwerk en gerichte agressietrainingen afgestemd op het werkveld;
  • Betere interne communicatie, waaronder terugkoppeling en nazorg;
  • Duidelijkere externe communicatie naar klanten en opdrachtgevers over gedragsregels en consequenties bij grensoverschrijdend gedrag.

Ondersteuning op 3 niveaus

Securitas ondersteunt organisaties bij de invulling van deze punten. Voor het midden- en kleinbedrijf zijn ondernemerspakketten beschikbaar waarin winkelsurveillance, techniek en meldprocedures samenkomen. Training vormt een belangrijk onderdeel, met praktijkgerichte  agressietrainingen die aansluiten op de werkomgeving van de beveiliger. Ook begeleiding na incidenten en terugkoppeling richting betrokken medewerkers zijn onderdeel van de aanpak. Op tactisch niveau biedt Securitas advies over samenwerking met politie en justitie, waaronder aangifteprocedures en dossiervorming.

Melden en opvolgen van incidenten

Een belangrijk aandachtspunt is het vergroten van de meldings- en aangiftebereidheid. Veel incidenten worden volgens de branchevereniging nog altijd niet gemeld of geregistreerd. Werkgevers spelen hierin een belangrijke rol. Duidelijke richtlijnen, praktische tools en een cultuur waarin meldingen serieus worden genomen, dragen bij aan betere dossiervorming en, indien nodig, juridische stappen. De Nederlandse Veiligheidsbranche werkt aan centrale registratie en wil deze stimuleren via keurmerkeisen. Dergelijke gegevens zijn belangrijk om trends te signaleren en gericht beleid te voeren.

Samen werken aan veiligheid

Winkelcriminaliteit effectief aanpakken vraagt dus om een meervoudige aanpak waarbij zowel technologie, toezicht als erkenning voor de mensen op de werkvloer een rol spelen. Samenspel tussen winkelbedrijf, politie en particuliere beveiliging is daarbij essentieel. Alleen door structureel samen te werken en beveiligers goed te ondersteunen, maken we de winkelvloer écht veiliger.