De chip: onmisbaar in een IP-camera

Artikel
1 minuut leestijd

Een chip aan de binnenkant van een IP-camera is essentieel om optimaal gebruik te maken van de beelden die worden opgenomen. Wat is een chip eigenlijk en hoe werkt deze? In een reeks artikelen zoomen we verder in op de techniek van IP-camera’s. Dit artikel staat in het teken van de chip.

In bijna alle elektrische toestellen, zoals wasmachines en telefoons is tegenwoordig minimaal één chip te vinden. Simpel gezegd is een chip een klein plaatje van silicium met ontzettend veel elektronische schakelingen die allerlei functies vervult, zoals het creëren van extra geheugen en het verwerken van beelden.

Beeldsensor in een IP-camera

De belangrijkste chip in een IP-camera is de beeldsensor, die ook wel de ziel van de camera wordt genoemd. Dat dit een essentieel onderdeel is van de camera is niet zo gek, want de lichtgevoelige schakelingen in deze chip verwerken beelden die de lens maakt tot digitale signalen. Iets specifieker: de sensor vangt beelden op en zet deze om in een digitaal signaal zodat de beelden elektronisch kunnen worden vastgelegd en bekeken op een device. Hoe beter de sensor is, hoe meer details de beelden weergeven.

Meest gebruikte beeldsensoren

De meest gebruikte beeldsensoren zijn de CCD-chip (Charge Coupled Device) en de CMOS-chip (Complementary Metal Oxide Semiconductor). De CCD is een van de oudste technologieën voor het vastleggen van beeldmateriaal in camera’s en geeft vaak een ruisloos beeld. Het nadeel van deze chip is dat deze relatief duur is en veel stroom verbruikt. De CCD heeft daardoor inmiddels concurrentie van de CMOS, die goedkoper geproduceerd kan worden en energiezuiniger is.

Betere beeldkwaliteit
Maar de ontwikkeling van de chip in IP-camera’s is nog lang niet ten einde. Sterker nog, deze is in volle gang. Zo werd onlangs een nieuwe chip aangekondigd voor een betere beeldkwaliteit van netwerkvideocamera’s en video-encoders. Deze ARTPEC-5 chip, die weinig stroom verbruikt, is gebaseerd op dual-core multiprocessorarchitectuur, beschikt over een groter cachegeheugen en een hogere geheugendoorvoer. Met andere woorden: deze chip heeft meer kracht voor intelligente videoprocessing en videoanalysetoepassingen en geeft betere prestaties. Daarnaast maken camera’s met de ARTPEC-5 chip de installatie van extra intelligente videotoepassingen mogelijk. Deze ontwikkeling werd aangekondigd door Axis Communications, wereldwijd marktleider in netwerkvideo-oplossingen.

Dit is het derde artikel in een reeks artikelen over IP-camera’s. In de andere artikelen gaan we dieper in op :

De basistechniek
De lens
De software