YES, WE CAN! Smart Building as a Service

Artikel
3 minuten leestijd

De Zuidas is een uniek gebied met een eigen cultuur. Chique kantoorgebouwen vormen een indrukwekkende skyline en een grote diversiteit aan mensen aardt goed in dit unieke deel van Amsterdam. Het is ook het gebied waar mooie samenwerkingen worden gesloten. Tussen Securitas Nederland en TPEX International bijvoorbeeld. Bart Schmeink van Securitas Nederland en Robert Rosier van TPEX International vertellen wat deze samenwerking bijzonder maakt.

Securitas zorgt als wereldwijde beveiligingsorganisatie met ruim 6000 medewerkers 24/7 voor optimale gastvrijheid en veiligheid van mensen, kantoren en gebieden. De oorsprong van TPEX International, de entiteit in beheer van Smart Buildings, ligt op de Zuidas. Vanuit hier werd in samenwerking met TATA Communications de wereldwijde operatie voor TelePresence Video Conferencing gerund. Medio 2015 kwam daar het Smart Building Operations bij, waarbij TPEX het beheer voert van vele high-end gebouwen, zoals Spaces, HNK en EDGE-gebouwen. 

New Call-to-action

Systemen op elkaar afstemmen

Securitas en TPEX besloten een unieke samenwerking uit te rollen op de Zuidas. Wat bindt deze gepassioneerde ondernemers en waarom verkozen ze de Zuidas? ‘In gebouwen waar mensen optimaal moeten presteren, is het een vereiste dat mensen en systemen goed op elkaar zijn afgestemd. Securitas heeft de beste mensen in de regio gestationeerd om 24/7 ondersteuning te bieden en de veiligheid en bedrijfscontinuïteit te borgen. Toch beschikken wij bij een melding niet altijd over de meest relevante informatie van gebouwen of situaties. Daar kon TPEX een rol in spelen’, aldus Bart Schmeinck.

Dienstverlening is ‘key’, maar dan wel op basis van goede informatie. Daar vonden de partijen elkaar. Securitas beschikt over de juiste mensen, kennis en beveiligingstechnieken, TPEX International monitort als Smart Building Operator 24/7 de continuïteit, veiligheid en het onderhoud van slimme gebouwen. Vanuit het Operations Control Center op de Zuidas beheert zij gebouwen en stuurt ze onderhoudspartijen aan. 

Zuidas
Robert Rosier van TPEX International en Bart Schmeink van Securitas. Foto: Michael Graste

Of het nu gaat om veiligheid door middel van videobewaking, opvolging van inbraak- of brandmelding of het managen van gebouwbeheersystemen en sensors, TPEX beschikt over de juiste data. ‘Wij zien alles real-time in de gebouwen, zoals uitvallende pompen en verwarmingssystemen, vastzittende liften, maar ook ongewenst gedrag bij de recepties’, aldus Robert die specialist is in het beheer van complexe gebouwen. 

Smart Building Responders

Samen kunnen de partijen een snellere, betere dienst verlenen aan huurders en gebruikers. ‘Yes, we can’, zeiden beide heren dan ook tegen elkaar toen ze elkaar vonden in hun zoektocht naar een innovatieve partner. Samen zijn ze in staat gebouwen end-to-end te monitoren en ervoor te zorgen dat incidenten binnen maximaal 15 minuten worden opgevolgd.

 De samenwerking tussen partijen gaat zo ver, dat Securitas mensen heeft opgeleid als Smart Building Responders. Dit zijn mensen met kennis over uiteenlopende zaken binnen het gebouw. Hun werk varieert van het lopen van veiligheidsrondes, tot controle van inbraak, indringing, uitval of storingen. Smart Building Responders worden vanuit het Operations Control Center van TPEX aangestuurd en ontvangen alle informatie over de situatie op hun smart device. TPEX en Securitas hebben hun systemen gekoppeld, wat snelle en adequate actie mogelijk maakt.

High-end dienstverlening

TPEX en Securitas zetten deze samenwerking als eerst op in de Zuidasregio, omdat de servicelevels hoog zijn en klanten behoefte hebben aan high-end dienstverlening. Ook sluiten de partijen de samenwerking in andere landen niet uit. Zo kondigde TPEX onlangs de samenwerking aan met het wereldwijde Schneider Electric. Gebouwen worden daar 24/7 gemonitord en door middel van geavanceerde AI-technologie voortdurend vergeleken met de prestaties van andere gebouwen. Hierdoor kunnen verkeerd afgestelde gebouwen direct worden opgespoord, hetgeen leidt tot betere gebouwen, hogere prestaties en lagere kosten.

Beide mannen kijken uit naar een lange samenwerking. ‘Yes, we can’, zeggen Bart en Robert, uitkijkend over de Zuidas! 

New Call-to-action