Wat gebeurt er na een alarmmelding? Zonder opvolging: niets

Wat gebeurt er na een alarmmelding? Zonder opvolging: niets

Artikel
30 juni 2025 3 minuten leestijd

Steeds meer organisaties investeren in beveiliging. Denk aan cameratoezicht, inbraakalarmen of paniekknoppen. Toch komt het geregeld voor dat deze systemen níet zijn aangesloten op een alarmcentrale. Dat betekent: geen gegarandeerde opvolging, geen verificatie en geen veiligheid. Een gemiste kans.

Een alarm dat niemand ziet, helpt niemand. Toch is dat in de praktijk vaak de situatie. Beelden worden zelf uitgekeken, meldingen blijven te lang onbeantwoord en hulpdiensten worden te laat of helemaal niet ingeschakeld.

Beveiliging is méér dan techniek

Het installeren van een camera, inbraakinstallatie of paniekknop is een goed begin, maar zonder professionele opvolging blijft het bij techniek. De echte beveiligingswaarde zit juist in wat er gebeurt ná het alarm. Wie kijkt mee? Wie onderneemt actie? Wie voorkomt verdere schade of erger?

Veel systemen worden geplaatst door installateurs die zich richten op de techniek. Wat daarna gebeurt, blijft vaak een grijs gebied. Organisaties kiezen er dan voor om meldingen zelf te beoordelen door bijvoorbeeld de technische dienst of een facilitair verantwoordelijke. Maar wie komt er in actie als het alarm ’s nachts afgaat? Of als er op dat moment geen bereik is?

Let op de aansluiting

Een ander risico zit in de verbinding zelf. De uitfasering van het 2G-netwerk en het stopzetten van ISDNbetekenen dat veel oudere alarmlijnen binnenkort niet meer functioneren. Zonder aanpassing kunnen meldingen, zelfs als een systeem technisch gezien is aangesloten, de alarmcentrale helemaal niet bereiken.

Loos alarm

Bij het installeren van beveiligingsapparatuur is het belangrijk om goed na te denken over de opvolging. Mede omdat er veel bij komt kijken. Bij onjuiste instellingen of verkeerd gebruik geeft een systeem al snel loze meldingen. Een voorbijrijdende auto, een schaduw of een kat kan voldoende zijn om het alarm te activeren. Gebeurt dit vaak, dan ontstaat het gevaar van gewenning. Het risico? Precies op het moment dat het wél nodig is, gebeurt er niets.

Hulpdiensten alleen bereikbaar via alarmcentrale 

Wat veel organisaties ook niet weten: het is niet toegestaan om zelf livebeelden door te zetten naar de politie. Dat kan alleen via een particuliere alarmcentrale (PAC). De alarmcentrale fungeert als poortwachter en zorgt dat de juiste beelden snel en gericht bij de juiste hulpdiensten terechtkomen. Met Live View kan de politie direct meekijken en inschatten wat er aan de hand is en wat de juiste opvolging is.

Beveiliging op afstand: slim, schaalbaar en veilig

Het aansluiten van beveiligingsapparatuur op een professionele alarmcentrale heeft veel voordelen. Een alarmcentrale filtert loze meldingen eruit en onderneemt actie wanneer dat écht nodig is. De centralisten zijn getraind in het herkennen van afwijkende situaties, schakelen snel met hulpdiensten en zorgen voor effectieve opvolging.

Beveiligingstaken op afstand

Alarmverificatie is slechts een van de mogelijkheden. Met slimme camera’s, detectiesoftware en een directe verbinding met de alarmcentrale kunnen tegenwoordig veel beveiligingstaken op afstand worden uitgevoerd. Van toegangscontrole en sluitbegeleiding tot terreinbewaking, personeelsbegeleiding en surveillance: de veiligheid gaat omhoog, terwijl de kosten vaak juist dalen.

Met de beveiligingsoplossingen van Securitas is het mogelijk om al deze taken, van inbraakdetectie tot sluitbegeleiding, uit te voeren via het Securitas Operations Center (SOC): de alarmcentrale die meekijkt, meedenkt en direct kan schakelen. Zo blijven ook locaties zonder permanente bezetting goed beveiligd.

Brandmelder zonder brandweer

Kortom: een inbraakalarm zonder opvolging is als een brandmelder zonder brandweer. Goed bedoelde techniek zonder actie levert schijnveiligheid op. Door camera’s en alarmsystemen professioneel te koppelen aan een alarmcentrale vergroot u de veiligheid én voorkomt u onnodige schade.

Meer weten over wat beveiliging op afstand voor uw organisatie kan betekenen? 

 Download dan de whitepaper Beveiligen op afstand of bekijk de toepassingen van onder meer toegangscontrole en terreinbewaking  in de praktijk