Aantal overvallen stijgt weer

Aantal overvallen stijgt weer

Nieuwsartikel
1 minuut leestijd

Na een jarenlange daling is het aantal overvallen weer toegenomen. Stond de teller vorig jaar rond deze tijd op 649, in de eerste zeven maanden van 2019 steeg het aantal overvallen met ruim honderd incidenten. Een toename van maar liefst 18 procent.

Vooral het aantal maaltijdbezorgers dat werd overvallen, steeg. Vonden in heel 2018 42 incidenten plaats, in de eerste zeven maanden van 2019 werden meer dan twee keer zoveel (88) bezorgers slachtoffer van een overval. Volgens de politie is het bij deze ‘hit-and-run-overvallen’ vaak moeilijk om de relatief jonge daders op te sporen.

Supermarkten doelwit

Behalve maaltijdbezorgers waren supermarkten doelwit. In de eerste zeven maanden werden 69 supermarkten overvallen. 20 meer dan in 2018 toen in totaal 49 overvallen plaatsvonden. De stijging wordt volgens de politie onder andere veroorzaakt door mobiele bendes die in de grensregio’s Eindhoven en Nijmegen actief zijn.

Snel ingrijpen

Jos van der Stap, Landelijk coördinator overvallen bij de politie zegt in het AD dat het belangrijk is om zo snel mogelijk in te grijpen. ‘Overvallers zijn vaak serieplegers: ze hebben de neiging door te gaan tot ze worden gepakt. Als het een tijd duurt voordat een bende wordt opgepakt, zie je dat terug in de cijfers’, aldus Van der Stap. Het oplossingspercentage is gemiddeld 50 procent.

Bodycams

Volgens het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid (CCV) is cashloos betalen een van de manieren om het aantal roofovervallen op maaltijdbezorgers terug te dringen. Ook zijn goede resultaten geboekt tijdens een pilot van het CCV. Daarbij werden maaltijdbezorgers in Rotterdam uitgerust met bodycams.

Goede beveiliging

Naast praktische maatregelen zoals het terugdringen van contant geld, is preventie en voorlichting belangrijk in de strijd tegen (roof)overvallen. Zo kunnen een goede beveiliging en duidelijke veiligheidsprocedures veel ellende voorkomen.

Wilt u weten hoe u uzelf kunt beschermen tegen een overval? In dit artikel leest u 5 tips.