Aandacht voor technologie en rol beveiliger in aanpak personeelstekort

Opinie
1 minuut leestijd

Volop inzetten op technologie, maar ook het vak van beveiliger aantrekkelijker maken. 60 procent van de deelnemers aan onze poll is van mening dat het laatste kan bijdragen aan een oplossing voor het personeelstekort in de beveiligingsbranche. 

De krapte op de arbeidsmarkt is zo hard opgelopen dat in alle beroepsgroepen sprake is van een tekort aan personeel. Ook in de beveiligingsbranche. Een van manieren om daarmee om te gaan is het overstappen op slimme en kostenefficiënte beveiligingsoplossingen. Wij stelden daarom de vraag: is slimme technologie hét antwoord op het personeelstekort? 

Geïntegreerde beveiligingsoplossingen

34 procent van de stemmers is het eens over het feit dat technologische oplossingen kunnen helpen de personeelstekorten op te vangen. 6 procent denkt dat dit een oplossing is op het moment dat andere oplossingen falen. Inzetten op technologie is dan ook een van de strategieën van Securitas. Met de overname van verschillende technologiebedrijven waaronder STANLEY Security heeft Securitas haar positie als specialist in geïntegreerde beveiligingsoplossingen de afgelopen jaren verstevigd. Steeds vaker biedt zij solutions op afstand en hoogwaardige veiligheidsoplossingen waarin mens, data en techniek samenkomen.

Personeelstekort tegengaan

Hoewel slimme technologieën in de toekomst van de beveiligingsbranche vrijwel zeker een grotere rol gaan spelen, vindt een meerderheid van de stemmers dat ook het vak van beveiliger aantrekkelijker moet worden om personeelstekorten tegen te gaan. Een belangrijk aspect is de beloning. Daarin zijn met ingang van 2023 grote stappen gezet. Beveiligers gaan er in salaris dit jaar flink op vooruit. Ze ontvangen nu een beloning die beter past bij hun specialistische kennis en ervaring.

Manusje van alles

Toch denkt Laurens Buijt, Area Director bij Securitas dat een hogere beloning niet genoeg is om meer mensen enthousiast te maken voor het vak. Er is ook aandacht nodig voor de rol die beveiligers krijgen toebedeeld. Deze worden volgens hem nog te vaak ingezet als manusje van alles, terwijl zij daar niet voor zijn opgeleid. ‘Vanuit Securitas vinden wij het belangrijk dat onze beveiligers worden ingezet om te beveiligen. Dat hun werk belangrijk wordt gemaakt en dat ze onderdeel uitmaken van het hele beveiligingsplan’, aldus Buijt.

New Call-to-action