Remote Perimeter Protection: slimme detectie

Artikel
2 minuten leestijd

De toepassingen van Remote Video Solutions (videobeveiliging op afstand) zorgen voor een verhoogd veiligheidsniveau. Dit helpt incidenten, eventuele schade en valse alarmmeldingen te voorkomen. De toepassingen zijn op verschillende manieren inzetbaar. In een reeks artikelen schrijven we over de toepassingen en de techniek. Deze keer bespreken we de techniek achter Remote Perimeter Protection.

Slimme detectie

Met Remote Perimeter Protection wordt een gebied op afstand gemonitord en beveiligd. Hoe gaat dit in zijn werk? ‘Om een gebied of terrein op afstand te beveiligen moet er eerst goed bepaald worden wat er precies gedetecteerd moet worden”, vertelt Eric Bartels, Product Manager bij Securitas. “Logisch, want in de ene situatie is de kans op diefstal groot, terwijl in de andere extreme drukte een groot risico is. Denk bijvoorbeeld aan de organisatie van een evenement. Natuurlijk zijn er ook combinaties van verschillende detectiemethodes mogelijk.’

Een afwijkende perimeter

Maar waar wordt er nu precies naar gekeken bij perimeter protection? In het Grieks betekent peri ‘om’ en meter ‘maat’. ‘Perimeter’ verwijst dan ook naar de omtrek van een tweedimensionale vorm. Slimme camera’s gebruiken afwijkingen in dit profiel om een ongewone situatie te signaleren.

Om de camera te laten alarmeren op het juiste moment, moet de camera ‘weten’ wat als afwijkend wordt beschouwd en hoe dit eruit ziet. Bartels: “De analysesoftware is dusdanig geprogrammeerd dat deze de zogenaamde metadata (informatie over gegevens zoals grootte, snelheid, aantal pixels, menselijke vorm, objectvorm, datum, tijdstip enzovoort) kan gebruiken om een afwijking te constateren en een alarm te triggeren. Zo kan er bijvoorbeeld worden bepaald dat ‘een menselijke vorm, in een specifiek gebied, na 18.00 uur, bewegend naar links’ voor een alarmtrigger moet zorgen. Alles wat geen menselijke vorm heeft zou een hond of een kat kunnen zijn en kan dan ook ongehinderd het gebied doorkruizen zonder voor een alarmmelding te zorgen.”

Het kalibreren van de camera

De camera moet te allen tijde (dus op elke afstand) een object herkennen. Om hiervoor te zorgen moet de camera heel precies ingesteld worden. Bartels legt uit: ‘We kijken echt door de camera. En dan wordt er allereerst een detectievlak vastgesteld. Op alle punten in dit detectievlak moeten de juiste objecten kunnen worden geïdentificeerd. Ook de variaties in afstand van het object tot de camera worden vastgelegd. Op deze manier herkent de software bijvoorbeeld ‘een naar links lopende persoon’ altijd als indringer, op zowel 10 als  3 meter afstand. Het instellen van de camera op dit soort zaken heet ‘kalibreren’.’