In 7 stappen naar Het Nieuwe Beveiligen

Artikel
1 minuut leestijd

De stap van denken naar doen. Uit onderzoek blijkt dát het grootste struikelblok bij het implementeren van nieuwe beveiligingsmethodieken. Toch hoeft het niet ingewikkeld te zijn. De 7 stappen die onze beveiligingsspecialisten naar het Nieuwe Beveiligen doorlopen, helpen u daarbij.

Stap 1: Maak een contextanalyse

Hoe hoog staat beveiliging bij u op de agenda? Stel uzelf deze vraag als eerste. Wat wilt u beveiligen, wat zijn uw kroonjuwelen? Waar komt de dreiging vandaan. Wie is de tegenstander en wat is zijn niveau? Als u dit helder heeft, kunt u door naar stap 2.

Stap 2: Bepaal uw ambitie

Op basis van uw contextanalyse bepaalt u het ambitieniveau van uw organisatie. Dreigingen manifesteren zich via drie poorten. Welke poort(en) zijn kwetsbaar? De fysieke, de logische of de menselijke?

Stap 3: Inrichten team en aansturingsmodel

Nadat u heeft besloten wat en hoe u wilt beveiligen, is de volgende vraag belangrijk: wie maken onderdeel uit van het team? Welke competenties zijn nodig? Ook belangrijk: maak mensen verantwoordelijk.

Stap 4: Processen inrichten en taken verdelen

Heeft u een team samengesteld? Dan is het tijd om toegangs-, toezichts- en responsprocessen onder de loep te nemen en de taken te verdelen.

Stap 5: Aanpassen technische maatregelen

Om uw informatiepositie (zie stap 6) te vergroten, kan het interessant zijn om techniek (bijvoorbeeld een camerasysteem) te koppelen aan databases. Zo kunt u techniek proactief inzetten.

Stap 6: Richt uw informatiepositie in

In Het Nieuwe Beveiligen staat uw informatiepositie in combinatie met het driepoortenmodel centraal. Uiteindelijk wilt u dreiging ondervangen en inzicht krijgen in data die afwijkt. U wilt weten wat zich bij de menselijke, de logische en de fysieke poort afspeelt.

Stap 7: Opleiden en trainen

De laatste stap: opleiden en trainen. Binnen Het Nieuwe Beveiligen is het van belang dat medewerkers zijn voorbereid op het onverwachte en leren hoe ze moeten reageren op incidenten.

Whitepaper: Het Nieuwe Beveiligen in praktijk

Nieuwe kansen en dreigingen maken een andere kijk op beveiliging noodzakelijk. Een integrale aanpak van fysieke beveiliging en cybersecurity en een sterke informatiepositie zijn belangrijker geworden. Bovenstaande stappen geven een kijkje in de praktijk. Bent u benieuwd naar een uitgebreidere beschrijving of benieuwd naar wat Het Nieuwe Beveiligen precies inhoudt? In onze whitepaper Het Nieuwe Beveiligen in de praktijk’ helpen wij u graag op weg.

New call-to-action