Beveiligingscamera’s en mobiele surveillanten: de ideale beveiligingsmatch?

Artikel
2 minuten leestijd

Het opstellen van een goed beveiligingsplan start altijd met het maken van een grondige risico-inventarisatie. Vaak is videobewaking één van de vaste onderdelen van een gedegen beveiliging. Steeds vaker worden naast camerabeveiliging ook mobiele surveillanten ingezet.

Voor ieder bedrijf of instelling zijn de beveiligingswensen verschillend. Gaat het om een zorginstelling, een multinational, industrie of een bank? Dat maakt nogal een verschil. Wat zijn bij de organisatie in kwestie de potentiële beveiligingsrisico’s? De risico’s vormen de basis van een gedegen risico-inventarisatie. Op basis daarvan wordt dan weer een beveiligingsplan opgesteld. “Videobewaking is bijna altijd onderdeel van beveiliging,” laat Laurens Buijt, area manager bij Securitas weten. “Daarnaast kijken we wat er verder voor nodig is om de klant een zo veilig mogelijk gevoel te geven. Waar ligt de securitymanager ’s nachts van wakker? Een mogelijke inbraak, onveiligheid op het bedrijf of iets anders? In veel van die gevallen kan integrated solutions een voordeel zijn. Dat betekent dat er naast beveiligingscamera’s bijvoorbeeld ook mobiele surveillanten in de buurt zijn.”

Korte lijnen

Beveiligingscamera’s en mobiele surveillanten zijn in diverse praktijkvoorbeelden al de ideale beveiligingsmix gebleken. Als er bijvoorbeeld door de videocentrale wordt geconstateerd dat er op een bouw- of bedrijfsterrein een ongewenst of verdacht persoon aanwezig is, is het voor een snelle reactie essentieel dat er een dicht netwerk van mobiele surveillanten in de buurt is. Mocht er zich echt een calamiteit voordoen, dan zijn de lijnen tussen de videocentrale en de surveillancewagen heel kort. Hierdoor is een surveillancewagen regelmatig eerder op de plaats van het incident dan de politie.

Slimme inzet van slimme camera’s

Daarnaast is het, door gebruik te maken van slimme camera’s,  mogelijk om ongezien ‘virtuele surveillances’ te houden. Pas wanneer de camera iets constateert en dit automatisch meldt aan de alarmcentrale, zendt deze de mobiele surveillant naar de betreffende locatie. Doordat de  surveillant gerichter en dus efficiënter  wordt ingezet scheelt dit in kosten. Mens en techniek vullen elkaar optimaal aan.

Safety first

Buijt onderschrijft de toegevoegde waarde  van het combineren van videobewaking en mobiele surveillanten, maar benadrukt ook dat dit niet de enige mogelijke extra beveiliging is.  “Ik probeer in mijn werk altijd de meerwaarde te vinden voor de grote landelijke accounts die in mijn portefeuille zitten. Voor ieder risico geldt meestal wel dat camera’s en surveillanten de basis van een goede beveiliging vormen. Maar zomaar zeggen dat integrated solutions voor ieder bedrijf dé oplossing is vind ik te ver gaan. Veiligheid gaat voor alles. Een goede beveiliging is een heel proces tussen de klant en het beveiligingsbedrijf en geen enkel bedrijf is hetzelfde. Zo kan er bijvoorbeeld ook gekozen worden voor manbewaking, zeg maar de ouderwetse portier. Dit is weliswaar een duurdere oplossing dan op ongeregelde tijden surveilleren, maar kan wenselijk zijn als een bedrijf persoonlijk contact hoog in het vaandel heeft staan of de portier in wil zetten voor extra taken binnen het gebouwbeheer.”

Preventieve werking

Het voordeel van surveillancewagens is volgens Buijt ook de preventieve werking die ervan uit gaat. “Een dief breekt al niet graag in als hij een beveiligingscamera ziet hangen. Komt er nog geregeld een surveillancewagen op niet gezette tijden langsrijden, dan wordt het helemaal niet meer aantrekkelijk om in te breken. Het duidelijk laten zien van een surveillancewagen is dus vaak al voldoende om potiëntele boeven en andere kwaadwillenden te laten afdruipen. In de beveiligingsbranche geldt natuurlijk ook dat voorkomen beter is dan genezen. Integrated solutions is dan vaak de beste oplossing!”