Mogen algoritmes beslissingen nemen?

Poll
7 december 2017 1 minuut leestijd

Stel u raakt verzeild in een ongeluk en moet kiezen: uw eigen leven of het leven van drie tegenliggers. Een heftige keuze. Maar wat nu als een zelfrijdende auto deze keuze voor u maakt?

Kunstmatige intelligentie wordt steeds meer toegepast. Algoritmes – sets van regels die conclusies trekken uit gegevens – zijn al diep doordrongen in de samenleving. Ze maken ons leven gemakkelijker, veiliger en gezonder. Als ze inzicht geven in onze administratie bijvoorbeeld, een diagnose stellen of een hartaanval tijdig zien aankomen.

Ethische beslissing

Een keerzijde is er ook. Als algoritmes ons wereldbeeld bepalen en (ongewenste) keuzes voor ons maken. De trend naar verdere automatisering zet door. Maar kun je ethische beslissingen programmeren? Is het mogelijk ethiek te vertalen in een algoritme? En wie programmeert deze ritmes?

Geautomatiseerd systeem

Wij zijn benieuwd wat u hiervan vindt. Denkt u dat een geautomatiseerd systeem nu of in de toekomst zorgvuldige beslissingen kan nemen? Misschien zelfs kan beslissen over leven en dood? Of blijven mensen te allen tijde verantwoordelijk? Laat het ons weten via onze poll!

Poll

Mogen algoritmes beslissingen nemen?

Laden ... Laden ...

Studio Sessie

Bent u benieuwd naar meer kansen en bedreigingen voor onze veiligheid en beveiliging in het informatietijdperk? Kijk dan aflevering 1 van de Securitas Studio Sessies. Sander Klous, hoogleraar Big Data Ecosystems for Business en Society en Rick Strijbos, directeur van de Security Academy bespreken thema’s als big data, dwingende systemen en ethische vraagstukken.