Pollresultaten: Bewakingsbeelden op social media?

Poll
1 minuut leestijd

Bewakingsbeelden verspreiden via social media? Maar liefst 83 procent van de deelnemers aan onze poll vindt het een prima idee. Wel geeft meer dan de helft van de voorstanders aan dat er strenge regels moeten komen.

Nieuwe wetgeving maakt het mogelijk dat particulieren en bedrijven straks zelf beelden van strafbare feiten mogen verspreiden via internet. Het wetsvoorstel wordt op dit moment voorbereid voor behandeling in de ministerraad.

Pakkans vergroten

Hoewel het officieel nog niet mag, zijn online camerabeelden van (winkel)dieven steeds vaker te vinden op social media. Steeds meer ondernemers zijn zo klaar met criminaliteit dat ze de beelden online zetten. Ze hopen zo de pakkans te vergroten.

 

Meer weten over dit wetsvoorstel? Lees ons artikel: Nieuw wetsvoorstel gebruik camerabeelden

 

Bewakingsbeelden verspreiden social media
Pollresultaten: bewakingsbeelden verspreiden via social media?

 

Meest idiote wetsvoorstel

Hoewel een meerderheid van 83 procent voor het legaliseren van het verspreiden van bewakingsbeelden is, klinken er ook kritische geluiden. Zo vindt 43 procent het een goed idee, maar wel onder strikte voorwaarden. 17 procent van de stemmers vindt het verspreiden van bewakingsbeelden via social media een gevaarlijke ontwikkeling.

‘Dit is werkelijk een van de meeste idiote wetsvoorstellen in jaren’, schrijft een deelnemer in een reactie op LinkedIn. De huidige kwaliteit van camerabeelden is volgens hem zo slecht dat het vrijwel onmogelijk is om verdachten ‘onmiskenbaar identificeerbaar’ in beeld te brengen. Hierdoor zou gemakkelijk persoonsverwisseling zou kunnen plaatsvinden.

Privacy geen issue

Een andere zorg is de privacy. ‘Blijkbaar is privacy geen issue en denkt men dat met dit soort maatregelen de maatschappij veiliger wordt’, schrijft iemand. Op Facebook wordt dezelfde zorg uitgesproken. ‘Beelden komen soms wel na drie tot vier jaar weer in beeld waarna ze weer massaal worden gedeeld. Hierdoor wordt de verdachte opnieuw publiekelijk veroordeeld.’

Omgaan met cameratoezicht

Zoals uit onze poll blijkt, is over dit wetsvoorstel het laatste woord nog niet gezegd. Bent u benieuwd naar meer wetgeving rondom filmen in het openbaar, in winkels en op de werkplek? Lees dan onze whitepaper ‘Omgaan met cameratoezicht’.