Is mijn brandblusser nog goed?

Artikel
1 minuut leestijd

Om de brandveiligheid van uw bedrijf te garanderen is het van belang uw brandblusser(s) elk jaar te laten controleren. Hoewel een tweejaarlijkse controle wettelijk is toegestaan, verlangen onder andere verzekeringsbedrijven dat dit jaarlijks gebeurt. Dit is terecht, omdat er veel mis kan gaan als uw brandblusser dienst weigert tijdens een brand. Schaf uw brandblusser daarom aan bij een gecertificeerd bedrijf dat de blusser ook altijd voor u kan onderhouden.

 

Wat kan er misgaan?
Onderhoud aan brandblussers is van levensbelang. Weersomstandigheden en temperatuur kunnen een rol spelen, maar ook hoe oud een brandblusser is. Zo kan een brandblusser na verloop van tijd druk verliezen. En de inhoud van een poederblusser kan gaan klonteren. Daarnaast kan er ook sprake zijn van roestvorming. Deze kan zelfs door gebruik van schoonmaakmiddelen of luchtvochtigheid veroorzaakt worden. Zowel van buiten als van binnen kan de brandblusser dus ongemerkt beschadigd raken. Dit is niet iets wat een leek kan controleren.

 

Boetes
Indien controle door een gecertificeerd bedrijf uitblijft, en de brandweer vaststelt dat een brandblusser onbruikbaar is, kan dit leiden tot hoge boetes en problemen met uw verzekeringsmaatschappij. De materiële schade kan enorm zijn als een blusser dienst weigert, maar de veiligheid van uw medewerkers kan tevens in het geding raken; iets wat een werkgever niet op zijn geweten wil hebben.