Beveiliging op ‘universitair niveau’

Klantverhaal
1 minuut leestijd

In het onderwijs staat beveiliging voor meer dan risicobeheersing. Een Beveiliger Education moet schakelen tussen gastheerschap en ordebewaking. Dat is zeker in een omgeving met mondige studenten een lastige klus. Bij Universiteit Maastricht is men zich hiervan bewust. Bij Securitas ook. ‘s Avonds en in het weekend bewaart Securitas de rust in de universiteitsbibliotheek.

De Universiteit Maastricht is de jongste universiteit van Nederland. De ruim 13.000 studenten kunnen zeven dagen in de week terecht in de universiteitsbibliotheek, ook buiten reguliere schooltijden. Behalve een uitgebreide boeken- en mediacollectie, zijn daar 1.300 studieplekken te bewaken, compleet met de nieuwste computerapparatuur. Maar er wordt nog meer bewaakt, namelijk de studiesfeer.

Huisregels en meer
Paul van Eekeren, Safety en Security Consultant bij Universiteit Maastricht: ‘Onze beveiligers moeten de huisregels handhaven en vervullen daarnaast een dienstverlenende functie. En met onze buitenlandse studenten moeten ze Engels kunnen spreken. Securitas kan ons deze combinatie bieden.’

Gastvrijheid
Bij de beveiliging van een universiteit is de omgevingssensitiviteit volgens van Eekeren van groot belang. ‘Je moet in de gaten hebben wat er speelt en studenten met tact aanspreken op dingen die niet kunnen.’ Jean-Marc Komen, adviseur Education Solutions van Securitas, vult aan: ‘Het gaat om gastvrijheid en inlevingsvermogen. In een bibliotheek moet het vaak stil zijn, maar gezonde discussies zijn af en toe nodig. Dat moet je snappen.’ Een beveiliger moet daarom een goede host zijn die ook zelf het goede voorbeeld geeft.

Onderwijstypen
Om jongeren én veiligheid de juiste aandacht te geven, kent Securitas een apart segment ‘Education Solutions’. Van hieruit werken beveiligers die de specifieke risico’s van het onderwijs op alle niveaus kennen. Komen: ‘Zo kunnen we altijd beveiliging op maat leveren.’ En dat is nodig, want voor elk onderwijstype ligt het accent weer ergens anders. Komen: In alle gevallen moet aandacht voor veiligheid samengaan met een pedagogische inslag.’