Cybercrime bedreiging voor midden- en kleinbedrijf

Artikel
2 minuten leestijd

‘Niet de overvaller met een honkbalknuppel, maar cybercriminaliteit is op dit moment de grootste bedreiging voor het midden- en kleinbedrijf.’ Dat zegt Els Prins, secretaris auteursrecht, betalingsverkeer en criminaliteit bij VNO-NCW/MKB Nederland.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie, Digibewust, TNO en MKB-Nederland startten vorig jaar met de campagne ‘Stop Cybercrime.nl’ om cybercriminaliteit in het midden- en kleinbedrijf tegen te gaan. Prins verwacht dat het thema actueel blijft. ‘Niet alleen grote, ook kleine bedrijven worden steeds vaker slachtoffer. Bedrijven gaan hieraan stuk’, zegt Prins.

Uit onderzoek van het MKB blijkt dat 60 % van de ondernemers zich zorgen maakt over de beveiliging van hun systemen. In 2012 werd circa 40 % slachtoffer van computervirussen, phishing (het lokken naar een valse website) en hacking (computerinbraak). Bijna 40 % van de ondernemers gaf aan de risico’s van cybercrime niet te kennen.

Onwetendheid

Met name onwetendheid onder ondernemers baart Prins zorgen. ‘Ondernemers hebben vaak weinig verstand van computers en doen ook niet hun best er meer verstand van te krijgen. Dat is gevaarlijk want de dreiging is toegenomen. Steeds minder criminelen gaan fysiek op pad, maar nemen de digitale snelweg.’

‘Veel ondernemers hebben geen idee van de waarde van de gegevens die ze in hun systemen hebben opgeslagen’, zegt Prins. ‘Klantenbestanden, prijslijsten, offertes, betaal- en emailgegevens. Ze zijn meer waard dan je denkt. Als ze in handen van criminelen of de concurrentie komen, kunnen bedrijven opdrachten mislopen en klanten verliezen.’

Volgens Prins is aangetoond dat de helft van de ondernemers na een brand failliet gaat door het verloren gaan van essentiële informatie ‘Dit geeft aan hoe belangrijk het is je gegevens goed te beschermen.’

Schrijnende zaken

Prins ziet dagelijks schrijnende zaken voorbijkomen. Klant- en betaalgegevens die na in een computerinbraak op straat komen te liggen, gerommel in prijslijsten, identiteitsfraude en de diefstal van concepten en gevoelige bedrijfsgegevens.

Een groot risico is malware, een virus dat kan worden opgelopen door het openen van een malafide e-mailbijlage of het bezoeken van een website. Als het systeem is geïnfecteerd kan een aanvaller wachtwoorden, e-mail en andere gegevens buitmaken.

‘Het komt voor dat websites worden geblokkeerd en de ondernemers vervolgens worden afgeperst’, zegt Prins. ‘Veel komt niet naar buiten. Cybercrime is a black number. De imagodeuk voor een bedrijf is zo groot dat veel ondernemers ervoor kiezen geen aangifte te doen.’

Maatregelen nemen

‘Wat wil ik en wat mag ik echt niet kwijtraken? Dat is de vraag die iedere ondernemer zichzelf zou moeten stellen’, zegt Prins. Daarnaast is het volgens haar belangrijk dat ondernemers zich beter bewust worden van de risico’s. Wie plegen cyberaanvallen? Op welke manieren kan een bedrijf worden aangevallen? En wat zijn de maatregelen die u zelf kunt nemen? Het cyberrad van TNO op kan u daarbij helpen.